Iz Laćarka na prvo misionarsko putovanje

Na Sretenje 15.02.2023. novoosnovana Svetosavska omladinska zajednica „Svetog vladike Varnave“ iz Laćarka, u saradnji sa Odborom za versku nastavu Eparhije sremske realizovala je dvodnevno prvo pokloničko i misionarsko putovanje ka svetinjama Eparhije braničevske; manastire Tumane i Nimnik.

Stotinu i dvadeset saboraca, srednjoškolskog uzrasta i omladine sa svojim veroučiteljima i profesorima, a predvođeni duhovnikom protojerejem- stavroforom prof. dr Dragomirom Sandom stiglo je u tumansku svetinju na poklonjenje moštima svetiteljima Jakovu i Zosimu. Svetu arhijerejsku liturgiju služili su episkopi braničevski dr Ignjatije i toplički Petar, koji su ujedno bili i domaćini tog sabranja ugostivši nas posle Sv. Liturgije u manastirskoj trpezariji, gde se omladina okrepila darovima manastirske radinosti. Po savršenoj Liturgiji i izvrsnoj trpezi ljubavi, saborci su se uputili ka isposnici Svetog Zosime gde su se upoznali sa podvižnicima sinaitima i rezimirali svoje znanje koje im se plasira na časovima verske nastave u školama, ali i pri parohijskim zajednicama.

Sva deca bila su, po blagoslovu Episkopa dr Ignjatija, Petra i arhimandrita Dimitrija igumana tumanske svetinje bila smeštena u na samoj obali Srebrnog jezera u istoimenom hotelu.

Drugog dana, poklonici su se poklonili grobu Sv. Mučenice Nikoline, novoprojavljene svetiteljke i obitelji nimničkog opštežića, trudom, ljubavlju i blagoslovom neverovatnog čoveka, savršenog delatnika igumana Jeliseja, koji je sa decom razgovarao o temama vezanim za dobrotu, društvene pojave, njihove ambicije ali i probleme današnjice. Molitva za zdravlje svima je bila izuzetno dirljiva, jer su u njoj direktnim prisustvom uzeli učešća mitrovački srednjoškolci, pominjući svoje najbliže za zdravlje, spasenje i upokojene. Domaći proizvodi, manastirski zoološki vrt, priča o čudesnim isceljenjima decu je ostavila bez daha pronoseći im i neku drugu dimenziju svetinje kao izvora Žive vode- Hrista, kakvu možda do sada nisu imali prilike da spoznaju.

Jedno je sigurno, ova će zajednica nastaviti da baštini u dečijim dušama samo dobro- radost, zdravlje duhovno ali i somatsko; napredak svake vrste, pa i mnoge podvige koji će krasiti čitavo društvo, državu te i grad iz kog dolaze. 

Jovana Stupar