TEMA: Zašto roditelji nemaju poverenja u MMR vakcinu? (Video)

Da li nam preti opasnost od malih boginja na šta nas upozoravaju stručnjaci? Zašto roditelji nemaju poverenje u MMR vakcinu? Da li postoji bilo kakva veza između te vakcine i pojave autizma kod dece? To su neka od pitanja na koja odgoavaraju epidemiolog dr Jasmina Jandrić Kočić i pedijatar dr Jovan Nikolić u novom izdanju Teme Sremske tv.

Ukoliko roditelj odbije da njegovo dete primi MMR vakcinu, koja je jedina preventiva za najzarazniju bolest – male boginje pedijatar je dužan da taj slučaj prijavi nadležnoj inspekciji. Kada je sremsko zdravstvo u pitanju retko ko direktno kaže da vakcinu odbija, češće se traže izgovori, rečeno je u novoj Temi.

Struka je preporučila da se MMR vakcina, prva doza daje detetu tokom druge godine života, a druga doza pred polazak u školu.  Iako je bilo očekivano iskorenjivanje ove virusne infekcije, to se do danas nije dogodilo. Smatra se da je problem antivakserski lobi koji zagovara tezu da MMR izaziva autizam kod dece.

Vakcinacija MMR –om počela je 1971. godine jednom dozom, od 1996.godine uvodi se i druga doza. Niko ne spori da vakcina ima svoje kontraindikacije, ali se one ne mogu porediti sa komplikacijama koje  mogu da dovedu i do smrtnog ishoda kod određenog broja lica koja dobiju morbile.

Tema je na programu Sremske televizije četvrtkom od 20 sati.

%d bloggers like this: