Plivanje za Časni krst u Sremu (Foto + Video)

Bogojavljenje je jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika, ustanovljen u spomen Hristovog krštenja. Na današnji praznik pliva se za Časni krst. U Sremu je, kao I ranijih godina bogojavljensko plivanje bilo organizovano u Sremskoj Mitrovici, Rumi I Inđiji.

Uz pozdrav Bog se javi, tačno u podne počelo je 24. tradicionalno  plivanje za Časni krst na Savi u Sremskoj Mitrovici. Na deonici dugoj 33 metra, što simbolizuje godine koje je Isus proveo na zemlji zaplivalo je 150 takmičara, a najbrži je bio 14-godišnji decak  Mateja Vidović.

U Rumi je plivalo preko 70 prijavljenih učesnika, a najmlađi je imao samo četiri godine. Prvi je do krsta stigao Milisav Živanović. Organizatori plivanja su bili Opština I Sportski savez, pod pokroviteljstvom svešetnstva

Sedamnastogodišnja Sara Madžarac iz Inđije, učenica Srednje tehničke škole “Mihajlo Pupin” prva je doplivala do krsta u Jarkovačkom jezeru. Konkurnecija je bila 50 takmičara od koji je 11 bilo mlađih od 18 godina . Takmičenje je održano pod pokroviteljstvom Opštine Inđija

Plivanje za časni krst postoji od vremena hrišćanstva, pre svega zbog toga što je Isus kršten u vodi i bio je dodirivan krstom. Pa zato ljudi i plivaju za krst, rekao je Sreten Lazarević, arhijerejski namesnik. Plivanja u Sremu je potradiciji sa oable pratio veliki broj građana.

SREMSKA MITROVICA, REKA SAVA

OPŠTINA RUMA, JEZERO BORKOVAC

OPŠTINA INĐIJA, JEZERO U JARKOVCIMA

%d bloggers like this: