Privredni rezime 2022. u Sremu (Video)

U 2022-oj godini nastavljen je privredni razvoj u Sremu. Uprkos globalnoj krizi, nije bilo smanjenja zaposlenosti. Nove proizvodne pogone u Sremu je otvorilo više domaćih i stranih kompanija, među kojima se izdvaja najveća japanka investicija, ne samo u Srbiji, nego u Evropi “Toyo Tires” koji je zvanično započeo proizvodnju guma za ceo svet iz Inđije.

Na talasu novog investicionog buma u Sremskoj Mitrovici je kompanija “KITE” DOO, generalni zastupnik “John Deer” mehanizacije u junu 2022. godine otvorila svoju poslovnu jedinicu koja se prostire na dva hektara  u Radnoj zoni “Sever”.  Na otvaranju je rečeno da se radi o strateškoj odluci, u koju je Mađarska agencija za promociju izvoza uložila 2,5 miliona evra. Nekoliko meseci kasnije, u mitrovačkoj zoni “Jezero”  domaća kompanija “Belt“ DOO počinje proizvodnju armaturne mreže. U prvoj fazi investicije zaposleno je 30 radnika sa tendencijom proširenja.
U privrednom smislu 2022. godinu u Rumi je obeležilo potpisivanje ugovora sa kineskom kompanijom “Haitian“ , najvećim svetskim proizvođačem mašina za brizganje pod pritiskom. Najavljeno je ulaganje od 100 miliona evra.
U nizu velikih investicija u Inđiji, sredinom decembra japanski “Toyo Tajers” ozvaničio je početak proizvodnje automobilskih guma  u svojoj fabrici koja se prostire na neverovatnih 117 hiljada metara kvadratnih. Tu je  uloženo 382 miliona evra, uposleno je do sada 560 radnika i reč je o prvoj grinfild investiciji ove japanske komapnije u Evopi, ujedno najvećoj u Srbiji ikada.
Na području Opštine Pećinaci uprkos globalnoj krizi i dalje uspešno posluje 800 firmi, među kojima je 70 velikih svetskih kompanija.  Nezaposlenost je na istorijskom je minimumu. Na evidenciji NSZ nalazi se tek 527 lica. Zabeležen je i jedan kuriozit  kada je ova opština u pitanju, jedno od 15 sela, Šimanovci ima više
zaposlenih nego žitelja. 

Na osnovu svega navedenog, reklo bi se da je većina sremskih lokalnih samouprava u 2022-oj nastavila ekonomski napredak.

%d bloggers like this: