Badnje veče u Sremu (Video)

Širom Srema liturgijama u pravoslavnim hramovima i paljenjem badnjaka počelo je praznovanje najradosnijeg hrišćanskog praznika koji slavi rođenje Bogomladenca – Isusa Hrista. Sa svojim sugrađanima u Sabornom hramu Svetog Dimitrija u Sremskoj Mitrovici gradonačelnica Svetlana Milovanović i predsednik Skupštine Grada Vladimir Pavlović prisustvovali su liturgiji i loženju badnjaka

Svećano je, po tradiciji bilo i u Inđiji. U hramu Vavedenja Presvete Bogorodice služeno je večernje sa osvećenjem i paljenjem badnjaka.  Okupio se veliki broj vernika, a sa njima Badnje veče proslavlja i predsednik Opštine Vladimir Gak.

Mnogi Rumljani, među kojima je bila i predsednica Opštine Aleksandra Ćirić okopili su se na liturgiji u Vaznesenskoj crkvi u Rumi,  a potom je usledilo loženje badnjaka.

U šidskoj crkvi Svetog oca Nikola služeno je večernje, a potom je u crkvenoj porti naložen badnjak.  Verujući narod se okupio, kao i ranijih godina da poštujući pravoslavnu tradiciju dočeka praznik rođenja Isusa Hrista.

%d bloggers like this: