Rast cene pšenice na Produktnoj berzi – 34,2 dinara za kilogram (Video)

Nakon konstantnog pada cene od početka meseca, na tržištu pšenice zabeležen je pozitivan cenovni trend.

Na tržištu žitarica beleži se manja ponuda u odnosu na tražnju, dok soja izostaje iz berzanskog trgovanja. Cena pšenice beleži rast nakon perioda konstantnog silaznog trenda. U odnosu na prethodnu nedelju, trenutno se beleži manji obim trgovanja za 19,3 odsto. Ukupno je prometovano 3.293 tone, sa ukupnom finansijskom vrednošću od 120.686.819 dinara.

Najviše se trgovalo pšenicom

Nastavlja se negativan cenovni trend na tržištu kukuruza. Primetna je blaga odsutnost interesovanja prodavaca što utiče na obim trgovanja ovom žitaricom. Manja ponuda u odnosu na tražnju, beleži se od početka nedelje, što je uticalo na dalji pad cene u odnosu na prošlu nedelju. Kukuruzom se trgovalo od 30,60 do 31,40 din/kg bez PDV-a, u zavisnosti da li roba ima analizu na aflatoksin. Ponder cena za ovu nedelju iznosi 31,01 din/kg bez PDV-a (34,12 din/kg sa PDV-om), što je u odnosu na prethodnu nedelju pad od 1,02 odsto.

Nakon konstantnog pada cene od početka meseca, na tržištu pšenice zabeležen je pozitivan cenovni trend. Ponuda je od početka nedelje izrazito slaba, dok je interesovanje kupaca najviše bilo za pšenicu sa proteinom od 11,5 do 12 odsto. U ukupnom nedeljnom trgovanju, količinski se pšenicom i dalje najviše trguje. Ugovori su zaključeni u cenovnom rasponu od 32,70 do 34,50 din/kg bez PDV-a, u zavisnosti od parametara kvaliteta. Ponder cena iznosi 34,21 din/kg bez PDV-a (37,63 din/kg sa PDV-om), što je u odnosu na prethodnu nedelju rast od 1,63 odsto.

Bez ugovora za soju

Soja ove nedelje izostaje iz trgovanja. Interesovanje kupaca bilo je nešto veće u odnosu na ponudu, koja gotovo da izostaje sa tržišta. Tražnja je konstantno bila na nižem cenovnom nivou u odnosu na cenovni nivo prodavaca, te usled cenovnog spreda i manje zainteresovanosti prodavaca za prodaju ove uljarice, na robno-berzanskom tržištu nije došlo do zaključenja ugovora.

Suncokretova sačma sa 33 odsto proteina prometovana je u cenovnom rasponu od 33,50 do 33,80 din/kg bez PDV-a. Ponuda ove sačme do kraja nedelje bila je na nižem cenovnom nivou od zaključenih, na 33,00 din/kg bez PDV-a, što ukazuje na pad cene.

Ugovor za stočni ječam, sa hektolitarskom masom od 60kg i isporukom do kupca, realizovan je po ceni od 34,50 din/kg bez PDV-a.

Krajem nedelje, zabeleženo je trgovanje manjom količinom mineralnog đubriva AN, po ceni od 84,74 din/kg bez PDV-a.

Pregled ponuđenih i zaključenih količina, kao i raspon ponuđenih i zaključenih cena poljoprivrednih proizvoda u posmatranom periodu, dati su u sledećoj tabeli:

Berza 19.12. – 23.12.

Aleksandar Krkobabić