Prevencija gojaznosti i pravilna selekcija mladih sportista

Prevencija gojaznosti i pravilna selekcija mladih sportista sveobuhvatan projekat koji se sprovodi jedino u Rumi

Medicinska i sportska naucna istrazivanja pokazuju da su deca gojaznija i motoricki manje sposobna od prethodnih generacija. Mladja populacija ima sve losije opste zdravstveno stanje , a u svetu sporta sve je manji broj dece. Jedan od nacina da se ovaj problem resi jeste rano otkrivanje talentovane i nadarene dece za sport i sto je jos vaznije pracenje telesnog sasatva dece koja su na pragu gojaznosti. 

Udruženje sport za sve „Most“ želi da, u saradnji sa Sportskim savezom opštine Ruma, Domom zdravlja Ruma, Fakultetom za sport iz Beograda, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za sport i Opštine Ruma, planira da sprovede kontinuirano, višegodišnje testiranje i praćenje morfoloških i motoričkih sposobnosti dece osnovnoškolskog uzrasta opštine Ruma u cilju prevencije i lečenja gojaznosti u tom veoma osetljivoim periodu života, ali i da doprinos pravilnoj selekciji mladih sportista.
Evaluacijom rezultata, u saradnji sa eminentnimm ustanovama, deca bi dobila preporuke o načinu vežbanja, svojim motoričkim karakteristikama ali i preporuke nutricionista o pravilnoj ishrani i higijenskom načinu života.

Istrazivanje u Rumi je pocelo a u projekat ce biti ukljuceno oko 4 000 ucenika svih osnovnih i srednjih skola na teritoriji opstine Ruma. Ovakav sveobuhvatan projekat ne postoji ni u jednom gradu Republike Srbije. O ovoj temi govorio je profesor fizickog vaspitanja i clan Udruzenja Most Dejan Lovcanin gostujuci u emisiji Srem na dlanu na Sremskoj tv.

Milena Božić

%d bloggers like this: