Groznica Zapadnog Nila potvrđena u Sremu (Video)

Potvrđena su četiri slučaja zaraženih osoba groznicom Zapadnog Nila na teritoriji Srema. 

Mitrovčani ističu da nemaju mnogo informacija o virusu Zapadnog Nila, te da ih on pomalo i plaši, ali da se čuvaju koliko mogu, naročito stariji sugrađani.

Kako se navodi na sajtu  “Batuta”, na teritoriji Srbije su do 11.avgusta registrovana 34 potvrđena slučaja obolelih od groznice Zapadnog Nila, od kojih su tru osobe preminule. Epidemiolozi ZZJZ Sremska Mitrovica potvrđuju  da su četiri osobe na teritoriji Srema zaražene ovim virusom i to iz Stare Pazove, Rume i Iriga.

Groznicu Zapadnog Nila prenose zaraženi komarci.  Simptomi se mogu javiti 13, do 14 dana nakon uboda, a oni podsećaju na simptome gripa, povišena temperatura, glavobolja, malaskalost i osip. Nadležni ističu da se u preko 80% slučajeva ne javljaju nikakvi simptomi, a manje od 1% slučajeva su teži oblici, uglavnom kod osoba starijih od 65 godina.

Podsetimo, prvi registrovan slučaj zaraze ovim virusom bio je 2012.godine. U periodu od 2012. do 2021.godine na teritoriji Srbije registrovano je 1.050 slučajeva groznice Zapadnog Nila, sa 101 smrtnim ishodom. Epidemilozi Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica svakodnevno prate situaciju i podsećaju građane da se jave ukoliko osete bilo koje simptome koji mogu biti u vezi sa groznicom Zapadnog Nila.

Dejna Kovačević

%d bloggers like this: