Danas je Sveta Petka. Slava u Vognju (Video)

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju praznik posvećen Svetoj Petki Trnovoj, koja se smatra pre svega zaštitnicom žena. Meštani  Voganja nadomak Rume obeležavaju danas i seosku slavu, ali kažu da su mnogi običaji zaboravljeni, pa ni seoske slave u Sremu nisu više ono što su nekada bile. 

Hram Svete Petke koji se nalazi nedaleko od samog centra Voganja poznat je i po izvoru u narodu poznatiji kao Vodica, za koji se veruje da je lekovit. Tu se na današnji dan okupja verujući narod, a pre svega žene, jer se veruje da je Sveta Petka njihova zaštitnica.  Priče o ovoj svetici prepričavaju se kroz vekove a neke od njih i danas postoje. U  crkvi u Vognju služena je sveta liturgija kojom je započelo praznovanje današnjeg dana kojim se kako kažu u crkvi završavaju “ženski praznici”, kaže Aleksandar Milicević, sveštenik.

Voganjci sa setom pamte prošla vremena, kada je zbog slave u selu sve vrvelo. Slavlje je počinjalo veče pre, kada su se gosti okupljai ispred hrama. Danas više nije tako, moderno vreme nametnulo je nove običaje, malo ko još praznuje u skladu sa tradicijom, priča Jova Matic, predsednik Saveta Mesne zajednice”Voganj”. I ako sam praznik nije crveno slovo, danasnji dan u nasem narodu se postuje.  Spada u nepokretne praznike koji se uvek obeležavaju 8. avgusta. 

Milena Božić

%d bloggers like this: