Postignut dogovor u Krčedinu

Odloženi snimak razgovora predsednika Opštine Inđija sa meštanima Krčedina možete pogledati na programu Sremske televizije posle emisije “Novosti” u 22 sata.

Meštani su zatražili od predsednika nadzor nad izgradnjom bunara B5, što je predsednik istakao kao neophodno.

Restrikcije od ponoći do 5 sati ujutru biće uvedene od sutra, zaključak je današnjeg sastanka predsednika Opštine Inđija sa meštanima Krčedina. To je način da se rezervoari napune, i obezbede dovoljne količine vode za celo selo, kažu nadležni.

Kao najrealnije rešenje za avgust mesec tehnički direktor Vodovoda rekao je da se može planirati da se domaćinstva isključuju tokom noći, čime bi se umnogome ublažio problem do potpunog rešenja.

Meštani su izrazili zabrinutost za kvalitet vodosnabdevanja do kraja leta, na šta je predsednik rekao da se mora rešavati jedan po jedan problem, i da se do tada voda mora racionalno trošiti.

“Važno je da imamo poverenja jedni u druge”, rekao je Gak.

Predsednik Gak je objasnio sve korake koji se preduzimaju u cilju rešavanja problema, i iskazao spremnost da odgovara na pitanja meštana.

“Sutra ujutru podneću krivičnu prijavu protiv NN lica za koje se kaže da je ukrao pumpu za vodu iz Krčedina”, rekao je Gak.

Krčedin je izolovan iz sistema vodosnabdevanja, i kad se rezervoar potroši, on se automatski gasi, kažu nadležni.

U oktobru će biti urađen bunar, rekao je Gak.

Pred usvajanje budžeta održan je sastanak sa Savetima Mesnih zajednica, tada je Savet izneo 5 stavki: zamena krova na Domu kulture, kanali, ulice, trotoari, parking mesta. Da će biti problem vodosnabdevanje niko nije očekivao“, rekao je Gak.

Predsednik se osvrnuo i na rad Saveta Mesne zajednice, istakavši da se nije očekivao problem ovih razmera.

Predsednik Gak je upoznao meštane Krčedina o postupku izgradnje bunara, i tom prilikom obavestio meštane da su pripreme počele pre nekoliko meseci.

“Ako pričamo o brojkama, zaboravili smo 2015. kad nije bilo vode u Inđiji, kad je kapacitet vode bio 86 litara u sekundi”, rekao je Gak.

Ono što je najvažnije je da ćemo preduzeti sve mere da se odmah krene u rešavanje problrma, projektovanje će biti završeno za dvadesetak dana, nakon toga građevinska dozvola, i uvođenje izvođača u radove, rekao je direktor Vodovoda.

To je prvi korak koji smo uradili kao ozbiljna opština, rekao je Gak, i istakao da je nabavka raspisana na 500 hiljada dinara za projektovanje.

U petak je raspisana javna nabavka za projketovanje bunara B5 u Krčedinu, rekao je Gak.

Sala Doma kulture je puna do poslednjeg mesta, meštani su došli da iznesu svoj problem, i da od nadležnih čuju predloge rešenja.

Gak se na početku izvinio meštanima Krčedina ako je došlo do dvosmislenog tumačenja njegove prethodne izjave o neracionalnoj potrošnji vode, i istakao težnju da se razgovara o činjenicama koje su proverene. Predsednik opštine je ukazao na to da je problem vodosnabdevanja širi problem, koji zahvata mnoge gradove i opštine.

Predsednik Opštine Indjija Vladimir Gak došao je u krčedinski Dom kulture, da zajedno sa predstavnicima Vodovoda, razgovara sa meštanima o rešavanju problema vodosnabdevanja. Predsednik Gak pozvao je meštane da postave sva pitanja u vezi sa problemom.

Mirjana Stupar