Kukuruz i uljana repica najtrgovanije na berzi (Video)

Pad cena svih primarnih poljoprivrednih proizvoda obeležio je proteklu nedelju na Produktnoj berzi. Veća dinamika na berzanskom tržištu dovela je do povećanog obima trgovanja. Najviše se trgovalo kukuruzom i uljanom repicom. Ove nedelje ukupno je realizovano 10.490 tona robe, čija finansijska vrednost dostiže 519.349.150 dinara.

Cene kukuruza

Iako je početak nedelje ukazivao na smanjenu aktivnost, kako je nedelja odmicala tržište kukuruza bilo je sve aktivnije. Početkom nedelje, kukuruzom se trgovalo po ceni od 30 din/kg bez PDV-a, da bi usled veće zainteresovanosti kupaca, došlo do rasta cene, te se krajem nedelje kukuruzom trgovalo po 31 din/kg bez PDV-a. Ponder cena za ovu nedelju iznosi 30,23 din/kg bez PDV-a, što statistički predstavlja pad od 5,04%.

Cene pšenice

Mirna nedelja na tržištu pšenice. Početkom nedelje, ugovor za pšenicu novog roda realizovan je po ceni od 37,50 din/kg bez PDV-a. Ponuda je bila na višim cenovnim nivoima u odnosu na tražnju, te nije došlo do trgovanja velikim količinama. Krajem nedelje, pšenica je trgovana po ceni od 34,00 din/kg bez PDV-a. Trgovanje starim rodom je izostalo. Ponder cena za novi rod iznosi 35,17 din/kg bez PDV-a, što je pad cene od 7,46%.

Cene soje

Usled manje tražnje sojinog zrna, cena ove uljarice beleži negativan trend. S druge strane, ni na strani ponude nije bilo izrazito većeg interesovanja. Sojom se trgovalo u rasponu cena od 68,50 do 69,00 din/kg bez PDV-a, uz obračun kvaliteta. Ponder cena iznosi 68,75 din/kg bez PDV-a. U odnosu na prethodnu nedelju, cena je niža za 5,28%.

Cene uljane repice

Na tržištu uljane repice, tokom cele nedelje bila je primetna povećana tražnja. Berzanski ugovori zaključeni su u cenovnom rasponu od 660 do 680 €/t, na paritetu FCA, dok se na paritetu CPT trgovala u širokom cenovnom rasponu od 610 do 680 €/t. Ponder cena za ovu nedelju iznosi 79,01 din/kg bez PDV-a, što je u odnosu na prethodnu nedelju pad od 7,17%.

Aleksandar Krkobabić