Prvi put u Srbiji! Festival grašca, manifestaciju će otvoriti ministar Nedimović (Video)

Video (Promo): https://youtu.be/yS7BTp31wkA

Novi Sad je ove nedelji centar vinske Srbije zahvaljujući prvom Festivalu grašca, manifestaciji posvećenoj važnoj regionalnoj sorti vinove loze. Usvajanjem Strategije za razvoj vinarstva I vinogradarstva naša zemlja je dobila plan razvoja ovog sektora do 2030. godine, koji će pomoći da se srpska vina što bolje predstave. Od posebne važnosti u tom pogledu  jei promocija autohtonih sorti grožđa, kao što je grašac, ističu iz Saveza vinara I vinogradara Srbije.

Grašac se danas gaji uglavnom na prostoru Srednje i Jugoistočne Evrope. U Hrvatskoj se, pod imenom graševina, rasprostire na 8500 hektara, dajući vina u širokom spektru stilova. Olasrizling, kako grašac zovu na mađarskom govornom području, veoma je važan i za vinare u Mađarskoj, gde se prostire na oko 5.000 hektara. U Austriji se sorta gaji na oko 3.500 hektara, a najfinija vina dolaze iz Burgenlanda, posebno slatka, iz kasnih i ledenih berbi. U Sloveniji se grašac, pod  imenom laški rizling, prostire na oko 2500 hektara, a u Rumuniji na čak 7.000.

U Srbiji, grašac je sorta na apsolutnom prvom mestu po rasprostranjenosti, zasađena na 3.500 hektara, odnosno na neverovatnih 14 odsto ukupnih površina vinograda.

Vina od grašca osvajaju primarnim aromama u svežim vinima koja najčešće podsećaju na zelenu i žutu jabuku, dinje, limun, belu breskvu, maslačak, žuti ringlov, kruške, mandarine, ponekad i bananu. Kompleksnija, odležala vina imaju i note sena, zelenog čaja, lipe, dunje, polenovog praha, meda, marcipana… Ponekad je prisutna i nežna herbalnost, kao i mineralni karakter. Grašac najčešće daje umereno puna vina, srednjih, ponekad i nižih kiselina.

Na Art platou Petrovaradinske tvrđave u petak 10. juna sa početkom u 18 sati 40 vinarija iz regiona predstaviće svoja najbolja vina od grašca. Biće to prilika da posetioci degustiraju I tako se uvere u lepote vina od grašca. Manifestacija će imati I ekskluzivnu zvučnu podlogu nu vidu tamburaške muzike. Tom prilikom biće izabrana I najbolja vina, a dan kasnije biće održana I konferencija o grašcu na kojoj će govoriti eminentni profesori, somelijeri, vinari. Namera je da ova manifestacija koja veliča grašac postane tradicionalna, jer se, bez sumnje radi o najperspektivnijoj I najvažnijoj beloj sorti vinove loze u Srbiji.

Video (TV prilog): https://youtu.be/YNGl3zCJMig

Video (Promo): https://youtu.be/yS7BTp31wkA

%d bloggers like this: