Dan kada je Sava dostigla istorijski maksimum (Video)

U večernjim satima 17. maja 2014. godine na vodomeru kod Sremske Mitrovice izmereno je nikada zabeleženih 863 cm. Rekord pre ovoga zabeležen je 40 godina ranije 1974. godine, i bio je 800 cm.

Video: https://youtu.be/cwpHEEfQg-E

Vanredna odbrana od poplava se uvodi 16. maja pri vodostaju od 721 cm. Sava je tih dana nezaustavljivo rasla, prognoze su bile obeshrabrujuće. Na prvu liniju odbrane ugrađuje se na stotine džakova napunjenih peskom, zatvaraju se svi otvori na keju, ustave…. Sve znanje, stručnost i nadljudski napori vode bitku sa nabujalom Savom. Na poziv tadašnjeg predsednika Vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića u grad stiže na hiljade volontera iz svih krajeva Srbije.

17. maj 2014.

7 sati – vodostaj Save kod Sremske Mitrovice 848 cm

12 sati – vodostaj Save kod Sremske Mitrovice 853 cm. Štab odlučuje kada vodostaj bude na 857 cm počinje preventivna evakuacija. Naredbu o evakuaciji delova Grada donosti tadašnji komandant Gradskog štaba za vanredne situacije i gradonačelnik Branislav Nedimović. U popodnevnim satima počinje evakuacija. Evakuišu se bolnica i pojedine ulice u Mitrovici i Laćarku.

17 sati – vodostaj Save kod Sremske Mitrovice 861 cm

19 sati – vodostaj Save kod Sremske Mitrovice 863 cm

20 sati – Sava više ne raste

„ Oko 21 sat u tu subotu 17. maja, dobili smo informaciju, nezvaničnu, da je došlo do pucanja nasipa kod Rajevog sela, ali nismo pouzdano znali da li baš tamo, ili na nekom drugom mestu kod Slavonskog Broda, Bijeljine ili negde drugde.  Pred ponoć smo uočili da vodostaj Save opada, i to nam je bio signal da se nešto dogodilo uzvodno“ ( Aleksandar Nikolić, pomoćnik direktora za tehničke poslove JVP „Vode Vojvodine“)

Kako se branila Mitrovica od poplava u proleće 2014. godine? Da neprospavane noći nisu bile uzaludne, o solidarnosti na delu, o naučenim lekcijama govorićemo u novoj Temi Sremske televizije u četvrtak 19. maja u 20 sati. Gost emisije biće Branislav Nedimović, tadašnji komandant Gradskog štaba za vanredne situacije Grada Sremska Mitrovica i gradonačelnik,a sadašnji ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

%d bloggers like this: