Samardžić o unapređivanju položaja Roma (Video)

Svetski dan Roma obeležava se 8. aprila, već 32 godine, s ciljem da se ukaže na probleme Roma koji su najveća etnička manjina u Evropi. Širom sveta danas se obeležava dan proslave romske kulture,a ovaj praznik proslavili su i pripadnici romske nacionalne zajednice u Sremskoj Mitrovici.

Video: https://youtu.be/uM-NrHlXCo8

Najveća po broju pripadnika romska zajednica u Sremskoj Mitrovici danas živi u Mesnoj zajednici “Sava”, naselju Jalija. Mitrovčanin Redžep Alimanović kaže da oni tu žive složno i da se, smatra uspešno integrišu u lokalnu zajednicu.
Grad Sremska Mitrovica nosilac je više programa  za  inkluziju Roma. Sem  kroz programe inkluzije ,i podrške zapošljavanju marginalizovanih grupa, Grad podržava i inicijative mitrovačkih Roma, kao što je otvaranje Boks kluba za romsku decu i omladinu, ističe Petar Samardžić, zamenik gradonačelnice Grada Sremska Mitrovica.
Kada se govori o položaju Roma u Srbiji, govori se o jednoj od najugoženijih društvenih grupa u Srbiji od davnina, koja se suočava sa svakodnevnom diskriminacijom i posledicama socijalne isključenosti. Napori  da se položaj Roma u Srbiji  izjednači sa  položajem ostatka stanovništa  najviše se ogleda u pospešivanju obrazovanja, zapošljavanja i jednakosti u domenu socijalne nege.

Sanja Mitrovic

%d bloggers like this: