Kamen temeljac za novu fabriku (Foto + Video)

Investicija u novu fabriku u Adaševcima potvrda je dobre ekonomske saradnje izmedju Srbije i Mađarske, istakao je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić koji je zajedno sa ministrom spoljnih poslova Mađarske Peterom Sijartom prisustvovao polaganju kamena temeljca za novu mađarsku fabriku u Srbiji. Investicija je vredna 24 miliona evra, a planirano je zaposlenje 100 radnika. Fabrika će početi sa radom tokom 2023. godine .

Video: https://youtu.be/WDYHKDRES7c

Polaganjem kamena temeljca započela je izgradnja fabrike mađarskog investitora UBM u Radnoj zoni u Adaševcima.  Plan je da se u narednih godinu dana tu izgradi najsavremenije automatizovano postrojenje za mešanje, sa godišnjim kapacitetom od 200 hiljada tona, sušare za zrno, 8 silosa i magacini gotovih proizvoda

Investicija će se realizovati  u razvojnom parku od 20 hektara industrijskog zemljišta, u Adaševcima. Program podržava Vlada Mađarske u iznosu od oko 6, 3 miliona evra dok Vlada Srbije obezbedjuje 2,5 miliona evra.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić istakao je da u poslednjih 10 godina Srbija i Mađarska imaju veoma prijateljske odnose koji se ogledaju u ekonomskim pokazateljima, te da se  trgovinska razmena između zemalja za poslednjih 10 godina uvećala 2 po puta. 

Uz fabriku biće izgrađena i poslovna zgrada u kojoj će se pored kancelarija i društvenih objekata nalaziti i laboratorija i centar za obuku. Prema planu, proizvodnja bi trebalo da započne naredne godine.  Iz ove fabrike stočnom hranom će se snabdevati tržište regiona.

Sanja Mitrović