Šta donosi stelt omikron? (Video)

Omikron je soj korona virusa koji se najbrže širi, a sada je dobio i drugu podvarijantu – omikron BA.2 ili stelt (nevidljivi), kako su ga nazvali stručnjaci.U Srbiji je potvrđen prvi slučaj zaraze stelt omikronom, a, iako stručnjaci još uvek nisu sigurni u njegove efekte, znaju da se brzo širi i da ima 20 mutacija u oblasti na koju cilja većina vakcina protiv korona virusa.

Video: https://youtu.be/72N8Ij2vwdI

Dok istraživači još uvek prikupljaju podatke o tome kako Stelt Omikron može uticati na populaciju u celini,  potvrđeno da je Stelt  stigao i u našu zemlju. Kao i kod drugih varijanti, infekcija steltom se može otkriti PCR testovima na korona virus, ali oni ne mogu da razlikuju omikron od delte. U svakom slučaju, ono što je najrelevantnije  za potvrdu infekcije bilo kojim sojem jesu testovi.

Iako je delta i dalje u cirkulaciji, omikron je svakako postao dominantan, međutim, ono što sve intrigira je novi podsoj omikrona, takozvani “stelt”, kao i to koliko je opasan i šta nam on donosi. Za sada je dostupno malo informacija ali je  poznato da ima vrlo slične simptome prvoj varijanti omikron virusa.

Nadležni apeluju na građane da se vakcinišu ali čak i ako su vakcinisani, da  bi trebalo  da se pridržavaju nefarmaceutskih intervencija, kao što su maske za lice, fizičko distanciranje i pranje ruku, posebno kada su u gužvi ili okruženjima sa visokom transmisijom,jer samo na taj način smanjuje se mogućnost zaraze.

Sanja Mitrović

%d bloggers like this: