Praznovanje Svetog Save širom Srema (Foto + Video)

Širom Srbije danas se proslavlja sećanje na Svetoga Savu, prvog srpskog arhiepiskopa, onoga koji je ustoličio autokefalnu Srpsku pravoslavnu crkvu i postao simbol učenja i prosvećivanja srpskog naroda. Sveti Sava danas se, simbolično, obeležio i širom Srema.

Povodom proslave školske slave, Svetog Save, u Velikim Radincima, u seoskoj crkvi, gradonačelnica Grada Sremska Mitrovica, Svetlana Milovanović, i direktor Osnovne škole “Jovan Popović”, čije se područno odeljenje nalazi u Velikim Radincima, prisustvovali su Svetoj liturgiji i sečenju kolača u Crkvi Svetog Arhangela Gavrila. Ovim povodom učenicima koji su ostvarili uspehe u školovanju dodeljenje su pohvalnice i nagrade u vidu knjiga, a mališani iz sela dobili su svetosavske paketiće za recitacije koje su spremili povodom današnjeg praznika.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=_6IKJPs0thA

I u Salašu Noćajskom, u seoskoj crkvi, Sveti Sava, školska slava, obeležen je u znaku radosti najmlađih. Mališani od prvog do četvrtog razreda osnovne škole su ovom prilikom dobili paketiće koje je obezbedila Agencija za ruralni razvoj Sremske Mitrovice. Paketiće je deci podelila direktorka škole, Dušica Pavlović.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=HIw9B08R108

U rumskom Kulturnom centru su danas dodeljene Svetosaveske povelje. Šesnaest učenika koji su nosioci Svetosavske povelje sa teritorije opštine Ruma u školskoj 2021 / 2022 su nagrađeni sa 15 000 dinara. Učienicima je nagrade uručila predsednica Opštine Ruma, Aleksandra Ćirić, uz poštovanje svih epidemioloških mera.

U Hramu Svetih Sirmijskih mučenika u Sremskoj Mitrovici organizovana je podela svetosavskih paketića. Pokretač ove humanitarne akcije je mladi Nikola Stević, volonter Crvenog krsta u Sremskoj Mitrovici, koji učestvuje u mnogim humanitarnim akcijama, a paketići su donacija humanitarne organizacije Lifeline Čikago, koja radi pod patronom Njenog kraljevskog visočanstva, princeze Katarine. Paketiće su posle svete Liturgije podelili sveštenici Dalibor i Branimir Čolić. Ovogodišnja kuma je Branka Čulić sa porodicom. Takođe, prerezan je slavski kolač za Osnovnu školu “Jovan Popović”, a prisustvovali su nastavnici i đaci ove škole. Učešće su uzeli predsednik Mesne zajednice Blok B, Dragan Božić, sa saradnicima i članovi Mesne zajednice Slobodan Bajić Paja, a za sve prisutne upriličena je i trpeza ljubavi.

U inđijskoj Osnovnoj školi “Petar Kočić” se, zbog epidemiološke situacije, sečenjem kolača skromno obeležio dan školske slave, Svetog Save, uz prisustvo sveštenika i dobitnika Svetosavskih povelja.

U Kulturno obrazovnom centru u Šidu na svečanoj akademiji su dodeljene Svetosavske povelje učenicima i prosvetnim radnicima sa teritorije Šidske opštine. 

U Kulturnom centru Inđija održana je Svetosavska akademija podovodm školske slave, Svetog Save, gde su dodeljenje Svetosavske povelje istaknutim učenicima, nastavnicima i direktorima osnovnih škola sa teritorije opštine Inđija. Ovogodišnji domaćin i organizator Svetosavske akademije i Svetosavskog bala je Osnovna škola “Petar Kočić” iz Inđije.

Video (Svetosavska akademija u Inđiji): #

Učenici osnovnih i srednjih škola na teritoriji Srema su danas dobili Svetosavske nagrade. Ovo značajno i prestižno priznanje se dodeljuje učenicima koji su ostvarili uspešne rezultate u različitim oblastima. Upriličene su svečane priredbe, na kojima su podeljene Svetosavske nagrade.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=f0OhU-6JuGg

%d bloggers like this: