Ministar Nedimović danas u poseti kompaniji Delhaize (Foto + Video)

U okviru inicijative Otvoreni Balkan, ministar poljoprivrede, Branislav Nedimović, danas je, sa predstavnicima Albanije, Makedonije i Republike Srpske posetio kompaniju Delhaize u Staroj Pazovi. Cilj posete je primena Sporazuma o saradnji u oblasti bezbednosti hrane.

Severna Makedonija, Albanija i Srbija više nemaju granice po pitanju hrane, složili su se danas u kompaniji “Delhaize” u Staroj Pazovi ministri poljoprivrede tri zemlje potpisnice inicijative Otvoreni Balkan. Ministar poljoprivrede Republike Srbije, Branislav Nedimović, istakao je da je za 25 dana januara realizovano 600 pošiljaka različitih u fitosektoru i veterinarskom sektoru između ove tri zemlje.

Najveće benefite od ove inicjative imaju kompanije koje se bave distribucijom robe, pre svega, kroz niže troškove, a s obzirom na to da se međusono priznaju analize, roba za 24 časa stiže od otpreme do police, rekao je Dejan Virojević, iz kompanije “Delhaize”.

Ministri poljoprivrede zemalja učesnica u inicijativi, kao i onih koji stvaraju uslove za ulazak u Otvoreni Balkan, Severne Makedonije, Albanije i Republike Srpske, složili su se da je primena ovog Sporazuma već dala vidljive rezultate.

U narednom periodu predstoji učvršćivanje inicijative Otvoreni Balkan i njena dalja primena, zaključio je ministar Nedimović.

Velike kompanije, koje su obuhvaćene ovom inicijativom potvrđuju da je znatno skraćeno vreme uvoza i izvoza robe, da su ubrzane procedure i da je pronađen najkraći put do potrošača.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=Bw1xA2YlKBc

Mirjana Stupar