Potrebe za veštačkim đubrivom potpuno zadovoljene

Prema zvaničnom saopštenju Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i ministra Branislava Nedimovića, obezbeđene su kompletne zalihe đubriva neophodnog za nastojeću setvu. Najavljeno je da će u naredne tri nedelje biti dodatnih količina, te će ukupna zaliha veštačkog đubriva biti 400 000 tona.

Uprkos poteškoćama, kako u transportu, tako i u samoj proizvodnji veštačkog đubriva, Srbija je uspela da pribavi dovoljnu količinu neophodnih zaliha, za razliku od mnogih drugih zemalja, naročito okolnih, koje nisu uspele da prevaziđu pomenutu krizu u vezi sa proizvodnjom i transportom veštačkih đubriva.

U vezi sa skokom cene inputa u ratarskoj proizvodnji, ministar Branislav Nedimović je najavio dve konkretne mere podrške, od kojih se prva odnosi na beskamatne kredite kod poslovnih banki za poljoprivrednike, a koji će imati rok otplate od 3 godine sa mogućim jednogodišnjim grejs periodom, dok je druga mera usmerena na ukidanje carine od 10 % za nabavku đubriva sa tržišta zemalja sa kojima Srbija nema Sporazume o slobodnoj trgovini kao što ih ima sa Evropskom unijom i Ruskom Federacijom.

Ministar Nedimović zastupa stav, a u vezi sa poskupljenjem inputa, da je poskupljenje pšenice od 90 % dovoljno za zaradu poljoprivrednika, bez obzira na pomenuta poskupljenja.

Najavljena je i pojačana vanredna kontrola uvezenog đubriva u cilju maksimalno korektno obezbeđenih uslova za poljoprivrednike.

Ministar Nedimović najavio je i da se u naredih mesec dana očekuje snižavanje cene đubriva i stabilizacija tržišta, te je u vezi sa tim ocenio da će se i ova sezona završiti povoljno, značajno povoljnije u odnosu na ostale zemlje.

%d bloggers like this: