Dvadeset i pet miliona za energetsku efikasnost (Video)

267 domaćinstava iz rumske opštine ostvarilo je pravo na subvenciju Opštine Ruma u okviru Projekta za poboljšanje energetske efikasnosti za 2021. godinu. Opština Ruma sufinansirala je sa 50 posto sredstava zamenu stare, dotrajale, drvene stolarije, a 50 posto su obezbedili sami građani. Iz opštinske kase za namene ovog projekta izdvojeno 25 miliona dinara. Kako je projekat uspešno realizovan, ekipa Sremske televizije je posetila porodicu Vučenović iz Stejanovaca, učesnike ovog konkursa, koji su sa nama podelili benefite koje im zamena stolarije na kući donela.

Za porodicu Vučenović iz Stejanovaca ove godine nema zime, a tome je, svakako, doprinela zamena stare novom pvc stolarijom. Kao učesticima na konkursu za povećanje energetske efikasnosti, Opština Ruma je isfinansirala polovinu ukupnih radova. Zamenjeno je 13 prozora i dvoje vrata na kući, a kako kaže  Vojislav Vučenović, ušteđeno je i do 50 posto energije od kako je to učinjeno.

Za konkrus se prijavilo 306 građana, a 267 ostvarilo je pravo na sredstva po konkursu. Iz opštinske kase za ovu namenu je izdvojeno 15 miliona dinara, ali je budžet zbog velikog interesovanja građana povećan za još 10 miliona dinara.

Cilj je da se smanji potrošnja energenata, kao i da se zaštiti životna sredina, stoga će se ovakvi i slični konkursi raspisivati i za tekuću godinu, kako na lokalnom, tako i na državnom nivou.

Video: https://youtu.be/V8K327xI-sU

%d bloggers like this: