Omikron soj (Video)

Omikron soj virusa širi se čitavim svetom pa i Srbijom. Sve veći broj pacijenata javlja se lekarima sa simptomima virusa. Omikron je nešto zarazniji, ali, i izgleda, znatno blaži, kažu stručnjaci. Šta je rešenje i ima li kraja pandemiji?

Sve veći broj pacijenata javlja se u Kovid ambulante u Sremu sa simptomima respiratornih oboljenja. Zavod za javno zdravlje Sremska Mitrovica ocenjuje epidemiološku situaciju  kao nepovoljnu, a među novoobolelima dominira radnoaktivno stanovništvo. 

Usled konstantnog razvijanja neposrednih kontakata, mladi su u velikoj meri podložni tome da postanu zaraženi virusom Kovid 19, ali i njegovi prenosioci, ističu nadležni. Mnogo je više zaraženih, ali manje teških slučajeva. Ono u čemu se stručnjaci slažu jeste da će u lutriji sa virusom vakcinisani bolje proći.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, do marta očekuje se da bi  60 odsto Evropljana moglo da bude zaraženo omikronom. Stručnjaci se nadaju da će virus Korone preći u endemsko stanje poput gripa, koji se javlja sezonski, ali nema potencijal da ubija.

Nadležni očekuju  da će trend broja obolelih osoba korona virusom nastaviti da raste,te da se vrh talasa očekuje se krajem februara i podsećaju da je jedina zaštita vakcinacija i poštovanje svih propisanih epidemioloških mera.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=WH55pz5qSho

%d bloggers like this: