Obnovljena rumska crkva (Video)

Rumska crkva Silaska Svetog Duha na apostole ili “Grčka” crkva je kompletno obnovljena. Zaslužnim pojedincima i institucijama koji su učestvovali u obnovi uručena su priznanja Srpske pravoslavne crkve.

Posle više od jednog veka crkva je kompletno obnovljena i pravi je dragulj koji ponovo svojom lepotom ukrašava Rumu. Posebno mesto u hramu zauzima ikonostas, rad čuvenog srpskog slikara i ikonopisca Uroša Predića koji se sastoji od 50 ikona.

Povodom završetka obnove hrama služena je sveta arhijerejska liturgija, osveštan je hram i uručena su priznanja ne samo ktitorima, nego i majkama sa više dece, za sav trud koje su pružile svojoj deci, ali i srpskom rodu

Lokalna samouprava je učestvovala u obnovi ovog hrama. Za te  zasluge Opštini Ruma je pripao orden Svetog Maksima koji je u ime Opštine primio predsednik Skupštine Opštine Stevan Kovalević

Radovi na sanaciji kompletnog hrama podrazumevali su adaptaciju kompletne fasade, sanaciju pukotine na zidovima objekta, a izvedeni su  i radovi na zaustavljanju kapilarne vlage. Danas crkva pleni svojom lepotom i čuva posebno blago, vrednost ovog hrama, jedinstvenu fresku Uroša Predića “Vaskrsenje Gospodnje”. 

Video: https://www.youtube.com/watch?v=-c6n5FjODdg

Milena Sekulić

%d bloggers like this: