Izložba golubova (Video)

Četvrta po redu specijalizovana izložba ruskih i ostalih rasa golubova kao i specijalne rase “Periker” kluba Republike Srbije, održana je u magacinu bivše Uljarice u Sremskoj Mitrovici. Dvodnevnu izložbu organizovao je Klub ukrasnih i sremskomitrovačkih golubova “Sremskomitrovački prevrtač” uz pomoć Istorijskog arhiva “Srem”, uz podršku prijatelja i  Agencije  za Ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica.

Skoro 500 golubova u 43 rase bilo je izloženo u magacinu bivše Uljarice u Sremskoj Mitrovici. Perikeri, pomeranski gušani, indijaneri, samo su neke od vrsta koju su posetioci mogli da vide tokom dvodnevne izložbe. Izložba je bila takmičarskog karaktera, te su neki od golubara kući vratili  šampione.

63 izlagača svoje golubove izlagalo je u  kavezima, a prisustvovali su modernom načinu ocenjivanja, sistemom eliminacije. Golubovi su birani po starosti i boji, a najbolji su postali šampioni. Od svih šampiona, bira se jedan – Grand šampion. Od pomenute 43 rase, 22 rase dobile su šampione, a rigoroznim ocenjivanjem 21 rasa ostala je bez rezultata.

Pored Perikera, na ovoj izložbi mogle su se videti 4 rase ruskih golubova, u duhu manifestacije “Dani Ruske kulture” . 

I u golubarenju ima podmlatka, istakli su prisutni, koji su uprkos hladnom vremenu doneli svoje golubove iz skoro svih zemalja bivše SFRJ. Izložba je namenjena samo golubovima, dok je ispred magacina  bila organizovana berza sitnih životinja, gde su posetioci mogli da kupe  novog ljubimca.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=a3_gLtC-BS4

Sanja Mitrović