Drugi dan Božića: dan zahvalnosti i pomirenja

Najradosniji hrišćanski praznik, Božić, praznuje se tri dana. Prvi dan posvećen je Sinu Božijem, Isusu Hristu, drugi dan je posvećen Bogorodici, dok se trećeg dana praznuje Sveti Stefan, prvi velikomučenik. Sva tri dana su u crkvenom kalendaru zabeležena crvenim slovom, a svi nastojeći dani su mrsni, sve do 18. januara, Krstovdana, praznika pred Bogojavljenje. Danima do Bogojavljenja hrišćani se pozdravljaju tradicionalnim pozdravom „Hristos se rodi“ – „Vaistinu se rodi“, da bi na Bogojavljenje taj pozdrav bio „Bog se javi“.

Drugog dana Božića praznuje se Sabor Presvete Bogorodice, vernici se okupljaju u molitvi kako bi Bogorodici odali počast za to što je rodila spasitelja.

Prvi dan Božića treba provesti kod kuće, u krugu porodice, dok je drugi dan posvećen posetama i primanjima poseta. Ovaj običaj sugeriše na hrišćanski duh zajedništva, ljubavi i prijateljstva.

Običaj je da se na ovaj dan mire oni koji su u zavadi, a oterati bilo koga sa kućnog praga u ovaj praznični dan smatra se grehom.