Mir Božiji, Hristos se rodi! (Video)

Božić, najradosniji hrišćanski praznik, dan rođenja Hristovog, danas proslavljaju Srpka pravoslavna crkva I crkve koje poštuju julijanski kalendar.  U svim pravoslavnim hramovima širom Srema  služene su svete liturgije. Božić je I praznik cele porodice I zato se očekuje da ona tokom prazničnih dana bude na okupu, a proslavu prate narodni običaji poput dolaska položajnika, lomljenja česnice I dr. Božić se slavi tri dana.

Na Božićno jutro veliki broj vernika prisustvovao je jutrenju i liturgiji u Sabornom hramu u Sremskoj Mitrovici. Bogosluženju u hramu prisustvovala je i gradonačelnica ovoga grada, Svetlana Milovanović koja je juče sa svojim sugrađanima bila prisutna i prilikom svečanog nalaganja badnjaka.

Najradosniji pravoslavni hrišćanski praznik Božić, dočekan je sinoć u domovima i pravoslavnim hramovima, uz običaje koji se prenose sa kolena na koleno. Unošenje badnjaka i slame, džaranja vatre, doček položajnika, samo su neki od običaja koji vuku korene od davnina. Svaka radnja predstavlja simbol, koji kući domaćina treba da donese sreću, zdravlje i blagostanje. Za položajnika se uzima osoba za koju se smatra da će doneti  dobru sreću u kuću.

Kako vera i tradicija nalažu, pravoslavni vernici prisustvovali su jutarnjoj  molitivi odnosno  jutrenju i božićnoj liturgiji u pravoslavnom hramu. Veliki broj vernika okupio se u Sabornoj crkvi Svetog Dimitrija u Sremskoj Mitrovici. Uz molitvu, svetu pričest i paljenje sveća, ujedninjeni u veri, obeležili su praznik rođenja božijeg sina – Isusa Hrista.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=Yw_WQK7ZQEk

Sanja Mitrović