Tucindan u Sremskoj Mitrovici (Foto + Video)

Posle praznovanja Nove Godine, u ovoj nedelji pravoslavni vernici spremaju se za obeležavanje najradosnijeg hrišćanskog praznika, Božića. Pred Tucindan, koji je 5. januara, pripremaju se i domaćini koji ritualno kolju ili rede prase, jagnje ili ćurku. Jedan od običaja koji se još vezuje za taj je dan je da se ništa ne daje, niti iznosi iz kuće, a nikako “ne valja” na Tucindan tući decu.

Pripreme za Tucindan u gradskoj sredini domaćice pokušavaju da usklade sa običajima koji su vezani za spremanje obeležavanja Božića. Sve što je potrebno za posnu trpezu, kažu, danas može da se kupi na gradskoj pijaci. Brašno za mešenje, žito, suve šljive, smokve, orasi i ostalo.

Po običaju na Tucindan se ritualno kolje prase koje je određeno za božićnu pečenicu. Prema verovarnju od te pečenice zavise sreća i blagostanje kuće, zato se za pečenicu bira najlepše prase, jagnje ili ćurka, a potoms se peče na Badnji dan.

Osim narodnih, za praznovanje Tucindana vezano je i više crkvenih običaja. To je ujedno i dan svetog Nauma Čudotvorca, jednog od utemeljivača medicine na našem tlu.

Na Tucindan se ništa ne daje, niti iznosi iz kuće, jer će onda i preko cele godine stvari samo odlaziit iz domaćinstva. Tog dana, kažu starji, nikako “ne valja” tući decu, jer će cele godine biti nevaljala. Uz to, po verovanju ako imate dugove, Tucindan je  vreme kada se oni tradiconalno vraćaju da čovek ne bi bio dužan sve do sledećeg Božića.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=zaLcK6SrCeQ

Dejana Kovačević

Dejana Kovačević