Obeležen nekadašnji Dan armije (Video)

Predstavnici SUBNOR-a i  jugonostalgičari obeležili su nekadašnji Dan armije u Sremskoj Mitrovici. Dan Jugoslovenske narodne armije  nekada je  bio  praznik oružanih snaga Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Obeležavao se 22. decembra u znak uspomene na 1941. godinu i formiranje Prve proleterske udarne brigade, prve operativne i regularne jedinice Narodnooslobodilačke vojske.Iako ovaj praznik zvanično više ne postoji, postoje oni koji ga i dalje obeležavaju.

Video: https://youtu.be/mV4dLeuLlm4

Himna  “Hej Sloveni” i “Bože pravde ” u izvođenju  hora “Irida”  obeležen je nekadašnji  Dan armije u Sremskoj Mitrovici. Okupljeni oko uspomena, predstavnici SUBNOR-a Grada Sremska Mitrovica, Edrevika, i gosti evocirali su uspomene na Prvu proletersku udrnu brigadu, bratstvo i jedinstvo, kao i na nekadašnja obeležavanja Dana armije, koji se svake godine obeležavao 22. decembra.  Kao datum osnivanja armije  uzima se 22. decembar 1941, kada je Prva proleterska brigada imala prvu bitku, tako da je ova godina posebna i po osamdesetogodišnjici osnivanja. U programu su učestvovale i učenice Osnovne škole “Jovan Popović” koje su recitovale rodoljubive pesme , a okupljeni su evocirali uspomene, na neka ,za njih, kako kažu lepša vremena, kada je cela Jugoslavija slavila, i  se sa divljenjem govorilo o 22.000 kilometara koje je prešla Prva proleterska brigada,  koja je izrodila 89 narodnih heroja.

JNA već dugo nema, kao ni čuvenih ispraćaja u vojsku ili tetovaža, ali ostale su uspomene, nešto prijateljstava, dosta anegdota i poneki mit.Jugoslovenska narodna armija je zvanično nestala 20. maja 1992. godine proglašenjem Vojske Jugoslavije kao oružane sile Savezne Republike Jugoslavije. 

Sanja Mitrović

%d bloggers like this: