Možemo se veseliti i bez petardi (Video)

Grad Sremska Mitrovica i tri ekološka  udruženja  napravila su incijativu i uputili apel građanima Sremske Mitrovice  da  novogodišnje praznike provedu bez upotrebe pirotehničkih sredstava. Oni apeluju na građane, da ove  godine ne koriste pirotehnička sredstva, kako zbog sopstvene bezbednosti, tako i zbog životinja koja zbog buke pirotehničkih sredstsva doživljavaju veliki stres.

Video: https://youtu.be/7C0FfglDNbw

“Možemo se veseliti bez petardi” slogan je ovogodišnjeg apela i inicijative , Udruženja “Eko projekt tim”, Ruralnog  centra Sova, Eko pokreta Srbije i Grada Sremska Mitrovica upućenog  građanima da ovogodišnje praznike provedu bez upotrebe pirotehničkih sredstava. Pirotehnička sredstva su sve prisutnija i dostupnija  kako se približavaju novogodišnji praznici. Pirotehničkim sredstvima uglavnom radije rukuju mlađi sugrađani, dok  stariji  uglavnom imaju svest o potencijalnoj opasnosti koja vreba od neadekvatnog rukovanja i pirotehnike sumnjivog porekla.

Iznenadni  i prodorni zvuci, izvor su stresa i straha i kod životinja. Veliki broj ljubimaca ali i životinja lutalica doživljava napade panike i straha od pirotehničkih sredstava. Velika doza stresa može da dovede i do smrtnog ishoda kod životinja. Osim životinja, pirotehnička sredstva nisu bezazlena ni za ljudsku upotrebu. Svake godine Hitna služba Sremska Mitrovica beleži slučajeve povreda nastalih neadekvatnom upotrebom pirotehničkih sredstava. Pirotehnička sredstva mogu koristiti  lica starija od 16 godina, ali pod nadzorom roditelja, odnosno staratelja, dok je zabranjena upotreba pirotehnike u zatvorenim prostorijama, kao i u prostorijama gde se okuplja veći broj lica. Apel je upućen svim  građanima da ipak ovogodišnje praznike proslave bez pirotehnickih sredstava, kako bi zaštitili svoje bližnje i svoje ljubimce.

Sanja Mitrović 

%d bloggers like this: