Pad cena žitarica i soje na Produktnoj berzi (Video)

Smanjena aktivnost robno-berzanskih učesnika i pad cena su dešavanja koja su aktuelna na tržišnoj sceni primarnih poljoprivrednih proizvoda na Produktnoj berzi. Ukupan promet za ovu nedelju je iznosio 4.131 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 158.272.380,00 dinara. U odnosu na prethodni upoređujući period, količinski obim prometa je manji za 15,69 odsto, dok je finansijska vrednost prometovane robe niža za 13,44 odsto.

Odsustvo izvoza i slaba tražnja domaćih prerađivača rezultirali su izostankom intenzivnije tražnje za kukuruzom. Berzanski ugovori su zaključeni u cenovnom opsegu od 25 do 26 din/kg bez PDV-a, odnosno 26,30 din/kg bez PDV-a na paritetu CPT. Tokom čitave nedelje zabeležen je silazni trend ove žitarice. Ponderisana cena je iznosila 25,94 din/kg bez PDV-a, što predstavlja pad od 1,38 odsto.

Na tržištu pšenice, nastavljen je pad cene drugu nedelju zaredom. Pšenicom sa minimum 12,5 odsto proteina za promptnu isporuku se trgovalo po ceni od 32 din/kg bez PDV-a. Ugovor za januarsku isporuku je zaključen po ceni od 31,50 din/kg bez PDV-a. Krajem nedelje, potpuno odsustvo tražnje i ponude na nižem cenovnom nivou od realizovanih nisu rezultirale zaključenjem kupoprodajnog ugovora. U odnosu na prethodnu nedelju, pšenica je pojeftinila za 1,31 odsto. Osim na domaćem, silazni trend je zabeležen i na međunarodnom tržištu.

Soja, i u periodu pasivnosti, pronalazi svoje mesto na berzanskom tržištu koje je u poslednjem periodu bilo volatilno. Mala tražnja, uticala je da ova uljarica zabeleži negativan cenovni trend od 1,88 odsto. Realizacija se kretala u cenovnom opsegu od 73,00 do 73,50 din/kg bez PDV-a. Ponder cena trgovanja je iznosila 73,10 din/kg bez PDV-a.

Video: https://youtu.be/PCRA0M6YdPU