Obeležen 27. oktobar u Rumi (Video)

Pre tačno 77 godina ostvaren je četvorogodišnji san građana Rume da dočekaju slobodu. Tradicionalnim polaganjem venaca na gradskom groblju u Rumi na spomen obeležje poginulih boraca iz Drugog svetskog rata, odata je počast palim borcima. 

Pored predstavnika lokalne samouprave i predstavnika Ruske delegacije vence na spomenike žrtava Drugog svetskog rata položili su danas predstavnici saveza boraca Opštine Ruma, predstavnici srodnih boračkih organizacija ne samo iz Srema i već i šire.

U Velikoj dvorani Kulturnog centra ,,Brana Crnčević” u Rumi upriločen je skup predstavnika SUBNOR-a koji su evocirali uspomene i probudili sećanja koja su obeležila to teško vreme za naše pretke.

Ruma je u sadejstvu Crvene armije i Partizana oslbođena 27. oktobra 1944. godine. Prisutni predstavnici pokrajinskih SUBNOR-a saglasili su se u oceni da je sloboda najvažnija tekovina narodnooslobodilačke borbe našeg naroda.

Narod koji ne čuva svoju istoriju neće imati ni budućnost, kao što je naš heroj major Tepić rekao “reč se daje jednom ili se održi ili pogazi”. Ljudi čija su imena uklesana na spomen obeležju su svoju reč održali i zato neka im je večna slava i hvala.

Video: https://youtu.be/p1WHALuOEDM

Milena Sekulić