Danas je 7. jul, dan koji se u nekadašnjoj Jugoslaviji obeležavo kao državni praznik u znak sećanja na početak ustanka protiv okupatora u Drugom svetskom ratu. Iako, više nije zvanični državni praznik, poštovaoci narodnooslobodilačke borbe neguju tradiciju sećanja na ove važne datume u istoriji srpskog naroda. Tim povodom, danas je na Fruškoj gori održana svečanost kod spomenika Sloboda, gde su brojne delegacije položile vence i poklonile se se palim borcima.

Taktovima himne Boze pravde na Iriskom vencu kod spomenika ,,Sloboda” počela je svečana cerominija obeležavanj  80 godina od dizanja Ustanka protiv fasizma.

Ovaj datum veoma je važan za istoriju srpskog naroda, a svečanost je upriličena u organizaicji Pokrajinske vlade i SUBOR-a.

Brojne delegacije danas su položile vence na spomen obeležje. Među njima i predstavnici Pokrajinske vlade i Skupštine Vojvodine, Ambasada Belorusije i Rusije, kao i predstavnici antifašista regiona, delegacija SUBNOR-a uz gradova i opština vojvodine i Srbije. Podršku ovom događaju daju i državne institucije, pre svega Pokrajinska vlada ispred koje je venac  u znak secanjaka na pale borce polozio Igor Mirovic, kao I Ištvan Patro, u ime SKUPŠTINE AP Vojvodine.

Svečanost obeležavanja Dana ustanka završena je uz prigodan kulturno –  umetnički program u kome je učestvovalo Kulturnoumetničko društvo ,,Svetozar Marković” iz Novog Sada.