Prirodnjačka postavka u Muzeju Srema (Video)

Danas je po prvi put prezentovana prirodnjačka postavka u Muzeju Srema, nova prirodnjačka postavka Muzeja Srema smeštena je u uređenoj prostoriji centralne zgrade Muzeja Srema,a predstavlja raznosvrsnost materijala onosno predmeta koji su tematski i hronološki obrađeni i obuhvataju vremenski raspon od oko 1,7 milijardi godina. Iz muzeja kažu da je ova izložba od velikog značaja za Sremsku Mitrovicu.

Ove godine prirodnjačka zbirka Muzeja Srema obeležava dvostruki jubilej, 75 godina od početka sakupljanja prirodnjačkog materijala i 25 godina od zvaničnog  osnivanja. Prirodnjačka postavka smeštena je u maloj Sali, koja se nalazi u prizemlju centralne zgrade Muzeja Srema.

Na izložbi može se pogledati minerološko-petrološki deo zbirke, što obuhvata razne vrste stena i minerala koji su odraz burne geološke prošlosti Fruške gore, zatim paleontološki deo zbirke,  koji je prezentovan prvo ostacima faune iz perioda tkz. “Panonskog mora” . Takođe prestavljeni su i skeletni ostaci divljih i domaćih životinja pronađenih na arheološkim lokalitetima kako Sirmijuma tako i srednjovekovne Mitrovice od II do XVI veka.

S obzirom na to da je za potrebe izložbe  opredeljena mala sala u planu je da se u narednom periodu izvrši izrada prvog projekta uređenja prostora kako bi se prezentovanje ovakvog materijala podigne na veći i prihvatljiviji nivo. Prirodnjačka postavka muzeja Srema, dostupna je posetiocima uz pojedinačne posete, koje podrazumevaju i strogo poštovanje svi propisanih epidemioloških mera.

Kristina Vereš