Restauracija “Kosovskog boja” (Video)

 U Vrdničkoj školi „Milica Stojadinović Srpkinja“ pristupilo se restauraciji vredne umetničke slike u jednoj učionici, koja je već dva puta do sada bila prekerečena. Sada se našao, kako kažu, čovek dobre volje, koji je želeo da finansira restauraciju. Inicijativu podržava i lokalna samouprava ističući povezanost Vrdnika sa Kosovskim bojem.

Slika Kosovski boj površine deset metara kvadratnih koja se prostire preko polovine zida učionice u školi u Vrdniku ponovo će, po treći put, ugledati svetlost dana, s obzirom na to da je dva puta do sada prekrečena. Vrdničani smatraju da takvo delo ne sme biti prekrečeno, a posao oživljavanja slike poveren je profesoru likovnog u penziji.

Sticajem okolnosti priču o slici Kosovski boj čuo je i privatni preduzetnik Vladan Radojičić, rodom iz Ljubovije, koji je želeo da pomogne finansijski da se slika obnovi.

Podršku za obnovu slike dala je i lokalna samouprava u kojoj ističu povezanost Vidovdana, Kosovskoj boja i Vrdnika.

Podsetimo, sliku „Kosovski boj“ je zemljanim bojama ’60-ih godina oslikao Voja Stamenić, koji je nakon rada u školi u Vrdniku otišao za Ameriku gde je radio kao profesor na Akademiji.  Restauracija Stamenićeve slike trebalo bi da bude gotova do početka leta.

Vesna Samardžija