Zaštita od mraza i osiguranje zasada (Video)


Mraz kao vremenska pojava može da nanese veliku štetu voćarskim kultura, a naročito je opasan rani mraz koji se javlja u rano proleće i može da nanese veliku štetu. Zato voćari već sada razmišljaju i pripremaju zaštitu voća od mraza, a ima i onih koji se uz sve mere odlučuju i na osiguranje zasada od mraza, kako ne bi rizikovali. Na ovakav potez često se odlučuju voćari sa područja rumske opštine, s obzirom na to da Opština subvencioniše deo osigurane sume.

Dragiša Radenković, penzioner iz Rume, inženjer voćarstva po zanimanju,već osam godina poseduje 1,6 hektara zemlje u Pavlovcima pod zasadom kruške viljamovke. Ovih dana obavlja rezidbu i priprema zaštitu voćnjaka od ranih mrazeva.

Uprkos primeni mera zaštite od mraza, dešava se da one i ne uspeju u potpunosti, ukoliko su temperature izuzetno niske.  Zato, Dragiša Radenković osigurava sve svoje voćnjake koje ima već četiri godine unazad, a kako kaže bilo je godina kada je bilo štete, koju je osiguravač nadoknadio, te zato svima savetuje da to učine.

On takođe navodi i da je ulaganje u voćnjake velika  investicija, da bi se olako prihvatio manjak roda ili kvaliteta zbog mraza, ili bilo koje druge česte elementarne nepogode, posebno uzevši u obzir činjenicu da i sama država podstiče osiguranje zasada.

Vesna Samardžija