Kuće za ugrožene građane (Video)

U cilju stambenog zbrinjavanja građana iz ugroženih kategorija, Opština Šid učestvovaće u projektu izgradnje i adaptacije kuća za žene žrtve nasilja, i samohrane majke, koje će se graditi najverovatnije u Bačincima. Vrednost ovog projekta koji finansira Evropska unija je pola miliona, od čega je Opština Šid u obavezi da, osim zemljišta obezbedi i 150 hiljada dolara za relalizaciju projekta. 


Opština Šid pokazala je opredeljenost da podrži ugrožene kategorije građana kroz projekat izgradnje 10 kuća u Mesnoj zajednici Bačinci, koje će biti namenjene ženama žrtvama nasilja, ili samohranim majkama. Kriterijumi raspodele kuća biće utvrđeni u saradnji sa nadležnim Centrom za socijalni rad, a cilj je da se stambeno zbrinu žene koje su pretrpele nasilje, rekao je u emisiji Reakcija Sremske TV, Nebojša Ilić, pomoćnik predsednika Opštine Šid nadležan za socijalna pitanja.

Rešavanje stambenog pitanja jedno je od osnovnih pitanja za žene žrtve nasilja, i to što Opština Šid planira jedan je od pozitivnih primera u rešavanju egzistencijalnih problema žena žrtava nasilja, rekla je Vesna Stanojević, direktorka Sigurne kuće u Beogradu.

“Ovo je prvo veće socijalno zbrinjavanje građana u Opštini Šid, i obezbedićemo sve uslove da projekat bude realizovan”, istakao je Tihomir Milenković, predsednik SO Šid.

Prema najavama nadležnih, projekat bi trebalo da bude realizovan do kraja godine, ukupna vrednost je oko pola miliona, dok Opština Šid učestvuje sa 150 hiljada dolara.

Mirjana Stupar