Zimski uslovi vožnje (Video)

Sneg pada na celoj teritoriji Srbije, pa uz nisku temperaturu i vetar u pojedinim delovima zemlje stvara izrazito nepovoljne uslove za vožnju. Zbog bezbednosti u saobraćaju usled klizavih i vlažnih kolovoza iz AMK Ruma savetuju da vozilo mora biti potpuno tehnički ispravno, a posebno treba proveriti kočnice, trap, pneumatike, uređaje za osvetljavanje, akumulator, brisače, temperaturu mržnjenja rashladne tečnosti u sistemu za hlađenje vozila – po potrebi tu tečnost treba zameniti.

Važno je da vozila poseduju zimske gume, ali i svu dodatnu zimsku opremu, koja se može nabaviti u pojedinim auto radnjama, u gradu.

Zimsko vreme, sneg i led, značajno povećava rizik u saobraćaju, i kod nepažljivih vozača može imati tragičnije posledice nego vožnja po suvom kolovozu. Snežne padavine dodatno su otežale zimske uslove vožnje, a mi smo proverili koliko su vozači oprezni.

Pravilnikom o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima propisano je da od 1. novembra do 1. aprila vozila moraju biti opremljena zimskom opremom i zimskim pneumaticima ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalaze sneg, led ili poledica.

Nepovoljne vremenske prilike zahtevaju od vozača veću opreznost za volanom, vožnju smanjenom brzinom prilagodjenom uslovima na putu, kao i dobru pripremu vozila za zimske uslove vožnje, sto podrazumeva posedovanje zimskih guma, istakli su kao najvažnije, iz AMK Ruma.

Neposedovanje propisanih pneumatika tretira se kao teža tehnička neispravnost i kazna koju saobraćajna policija može naplatiti iznosi od šest do 20 hiljada dinara za fizičko lice i 100 do 800 hiljada za pravno lice. Policajac ima pravo i da isključi iz saobraćaja vozilo koje nema zimske pneumatike i ostalu opremu, ako se ne koriste po propisu.

Kristina Vereš