Istorijski arhiv “Srem” cetvrtu godinu za redom organizuje manifestaciju “Dani ruske kulture” u Sremskoj Mitrovici koji će se odrzati u periodu od 15. Do 25. januara.

Zbog trenutne epidemiološke situacije četvrta po redu manifestacija “Dani ruske kulture” biće održana putem interneta, odnosno preko jutub kanala Istorijskog arhiva “Srem”. Kao i ranijih godina, a bez obzira na izmenjene okolnosti održavanja manifestacije, pripremljen je raznovrstan i bogat program. Početak programa svakog dana manifestacije zakazan je za 18:00 časova, a po danima on izgleda ovako:

Petak, 15. januar u 18:00 časova  – otvaranje manifestacije uz prikaz izložbe

Subota, 16. januar u 18:00 časova – muzičko scenski spektakl „Beli ždralovi“, Ivana Žigon

Nedelja, 17. januar u 18:00 časaova – nacionalni praznik Rusina

Ponedeljak, 18. januar u 18:00 časova – pesničko veče

Utorak, 19. januar u 18:00 časova – predavanje o ruskim porodicama u Sremskoj Mitrovici

Četvtak, 21. januar u 18:00 časova – prezentacija ruskih rasa golubova i on – lajn izložba

Ponedeljak, 25. januar u 18:00 časova – prezentacija rada Ruskog geografskog društva.

Celokupnu manifestaciju prati izložba fotografija Ruskog geografskog društva “Najlepša zemlja”, koju su danas bez prisustva publike u prostorijama Arhiva otvorili direktor ove ustanove Dejan Umetić i načelnik Gradske uprave za kulturu i sport Vasilj Ševo. Umetić je istakao da je program za nijansu redukovan, ali i dalje vrlo zanimlji i vredan pažnje. 

U organizaciji manifestacije „Dani ruske kulture“ učestovali su pored Istorijskog arhiva Srem još i Centra za rusku kulturu i nauku Ruski dom iz Beograda, zatim Rusko geografsko društvo, a sve uz podršku Grada Sremska Mitrovica.

Danka Tufegdžić