Večeras se čeka Julijanska Nova godina, poznatija kao  Srpska Nova godina. Zbog epimedioloških mera koje su na snazi ni u Sremu nema organizovanog dočeka, ali nadležne inspekcijske službe u cilju provere ipak najavljuju pojačano prisustvo na terenu.

U Rumi je prethodnih godina za doček Srpske Nove uvek bilo veselo. Po pravilu, na gradskom trgu su organizovani muzički nastupi najpoznatijih pevača i bendova, među kojima su bili Ceca Ražnotović, Nataša Bekvalac, Cakana, Tropiko, Neverne bebe.. Ovog puta, zbog poznatih okolnosti u vezi sa korona virusom nema organizovaog slavlja. Većina Rumljana Novu godinu po Julijanskom kalendaru proslaviće u krugu porodice.

Ugostiteljski objekti danas rade do 20 sati. Atmosfera u njima nije odavala utisak da se slavi odlazak jedne i doček druge, Nove godine.

Kao i u Rumi, ugostitelji u drugim krajevima Srema Šidu, Sremskoj Mitrovici kažu da postuju odluku državnog Kriznog štaba i da nema organizovanog dočeka, a inspekcija na terenu proverava da li se svi pridržavaju protivepidemijskih mera koje su na snazi.

Prvoslavna Nova godina, iako nije zvanična Nova godina,  rado se slavi  u Srbiji, kao i u svim pravoslavnim krajevima u regionu. Ovaj praznik, se slavi kako se kaže ,, u hramu po kanonu, a u porti po narodu”. Njime se završava praznovanje Božića i crkva tada obeležava Mali Božić, Obrezanje Hristovo i Svetog Vasilija.

Dodajmo na kraju da je naziv “Srpska” Nova godina dobila posle kalendarske reforme u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca i da predstavlja važan deo nacionalnog identiteta srpskog naroda.

Kristina Vereš