Automatizacija Radarskog centra (Video)

Imajući u vidu činjenicu da vremenska nepogoda grad u mnogome može naneti štetu,  pre svega usevima, Vojvodina je pre 20-ak godina dobila tri radarska centra za upravljanje odbranom od leda, od kojih se jedan nalazi na Fruškoj Gori i čija automatizacija je u toku i koji je u nadležnosti Republičkog hidrometeorološkog zavoda. Završetkom ovog posla odbrana od leda na području koje pokriva ovaj radarski centar biće efikasnija, a zanimanje protivgradnih strelaca će najverovatnije otići u istoriju.

Radarski centar Fruška Gora pokriva teritoriju 19 opština sa područja Srema i Južnobačkog okruga, gde i sprovodi odbranu od grada putem neprekidnog nadzora neba nad ovom teritorijom. U okviru modernizacije odbrane od grada, trenutno se sprovodi automatizacija lansirnih stanica.

Sezona zaštite od grada počinje 15. aprila i traje do15. oktobra. Do sada su za to vreme bili angažovani protivgradni strelci,  a od njihove brzine zavisila je ponekad i čitava letina. Dragan Krivošija, voćar iz Novog Slankamena kaže da je zaštita od grada važna u voćarstvu, naročito tokom perioda pred ili tokom berbe.

 U Radarskom centru Fruška Gora kažu ni ovaj novi sistem neće moći stopostotno da zaštiti useve, kao i  da će naredna sezona početi sa automatizovanim lansirnim stanicama, dok će na onima gde ne bude bila završena zamena i dalje ostati protivgradni strelci, kojima se u Republičkom hidrometeorološkom zavodu zahvaljuju na dugogodišnjoj saradnji, objašnajvajući da će ovo zanimanje polako otići u zaborav.

Čitav projekat realizuje se zahvaljujući podršci Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivedu, vodoprivredu i šumarstvo, koji je i ranijih godina pružao veliku podršku Radarskom centru kroz nabavku opreme i uslova za rad, a podrška nije izostajala ni od strane lokalnih samouprava koje su delimično plaćale protivgradne strelce i nabavljale protivgradne rakete.

Vesna Samardžija