Pomoć poljoprivrednicima (Video)

Poljoprivredna stručna služba u Sremskoj Mitrovici na usluzi je poljoprivrednicima a od pre desetak godina ova služba ima I portal na adresi www.pisvojvodina.com gde poljoprivrednici mogu pratiti prognoze vezane za pojavu štetočina I biljnih bolesti I tako preduprediti bolesti na svojim poljoprivrednim kulturama. Na  ovoj internet adresi nalazi se prognozno-izveštajni centar koji pokriva 4 opštine-Sremsku Mitrovicu, Pećince, Staru Pazovu I Šid uz pomoć uzimanja uzoraka I praćenja rezultata.

Da bi ovi vinogradi bili zdravi I imali kontrolisanu upotrebu pesticida važna je saradnja sa poljoprivredno-stručnom službom a primer dobre saradnje je I prognozno-izveštajni centar koji poljoprivrednicima pomaže u prognozama pojave biljnih bolesti I  štetočina. Pojavu grožđanog moljca u vinogradu na svoja 3 hektara poljoprivrednik iz Ljube uspešno je rešio uz pomoć ovog centra čije savete prati nekoliko godina unazad rekao je Mirko Činčurak, vinogradar iz Ljube.

Preporuke I obaveštenja proizilaze iz rada na terenu tokom sezone I edukacija tokom zime koje organizuje poljoprivredna-stručna služba u Mitrovici. Centar je u svakodnevnom kontaktu sa poljoprivrednicima, od ratara do voćara I vinogradara te svaka kultura na sajtu ima svoj odeljak naglasila je Ružica Mikić, koordinator prognozno-izveštajne službe  reg centra u Sremskoj Mitrovici.

Prognoze za vinograde ove godine su u okviru proseka a sa berbom će se startovati u narednim danima. U ovom vinogradu gaji se muskat hamburg, italijanski rizling I merlo a list je zdrav, kažu poljoprivrednici. U ovom vinogradu u Ljubi postavljene su I zamke za grožđanog moljca što je jedan od primera rada prognoznog centra na terenu.

Ana Giner