Proizvodnja domaćih trajnih suhomesnatih proizvoda proces je koji dugo traje i iziskuje puno ulaganja da bi se dobio proizvod vrhunskog kvaliteta. Porodica Vojnović iz Kuzmina bavi se proizvodnjom suhomesnatih proizvoda od čega je najpoznatiji kulen. Ovo je porodični biznis u kom su zaokružili proces proizvodnje i registrovani su kao prerađivači suhomesnatih proizvoda na poljoprivrednom gazdinstvu.

Porodica Vojnović iz Kuzmina razvila je posao u kom su uključeni svi članovi porodice. Bave se proizvodnjom trajnih suhomesnatih proizvoda čiji je kvalitet nadaleko poznat. Uz brojne izazove koje ovaj posao nosi, uspeli su da zaokruže proces proizvodnje s obzirom da uzgajaju i svoje svinje a proizvode uspevaju da plasiraju i tokom proglašene epidemije.

Vojnovići učestvuju i svoje proizvode nude na brojnim takmičenjima i sajmovima. Kažu da gde god se pojave uspeh ne može da izostane. Ističu i kulen od seckanog svinjskog bifteka koji je prema rečima Nenada Vojnovića, jedinstven u Srbiji. Ističu i to da učestvovanjem na ovakvim manifestacijma nadograđuju svoje znanje i ideje i da savete rado dele sa drugim proizvođačima.

I dok traje vanredno stanje, Vojnovići uspevaju da svoje proizvode plasiraju na tržište, najčešće putem sajta e- pijaca Srbije ali i isporukom na kućnu adreu, trudeći se da sve propisane mere zaštite poštuju iako su svoje proizvode zimus vakumirali i uskladištili.

Tatjana Kos