Sinoć je galerija “Lazar Vozarević” u Sremskoj Mitrovici bila domaćin izložbe pod nazivom “Karavan naive” gde se 26 umetnika naivnog slikarstva predstavilo sa 46 dela. Ova izložba privukla je veliki broj posetilaca a na svečanom otvaranju prisustvovali su I slikari iz Kovačice. Izložba je prodajnog karaktera te svi zainteresovani mogu I kupiti neko delo naivne umetnosti.
 
2017.godine osmišljen je “Karavan naive” a do sada je predstavljan samo u Kovačici, mestu nadaleko poznatom po ovoj vrsti umetnosti. Mnoštvo slika punih šarenila sinoć je krasilo galeriju u Mitrovici rekla je Ana Žolnaj Barca, direktor Galerije naivne umetnosti u Kovačici.
 
Mitrovčani nisu krili oduševljenje slikama koje su rađene u nekoliko tehnika od ulja na platnu do rezbarenja. Kažu da je naiva posebna vrsta umetnosti.
 
Na slikama su predstavljeni raznovrsni motivi a jedan od autora čije 2 slike su izložene 30ak godina bavi se naivom naglasio je Štefan Varga, slikar naivne umetnosti iz Kovačice.
 
Sremska Mitrovica I ranije je bila domaćin izložbama naivne umetnosti a karavan naive osmišljen je sa idejom da promoviše umetnost naive, kulturni identitet i tradiciju naroda Kovačice istakao je Zoran Miščević, zamenik načelnika GU za obrazovanje, sport I kulturu.
 
Izložba će biti otvorena u galeriji do 8.marta I prodajnog je karaktera a potom karavan nastavlja put ka Beogradu I Banjaluci.
 
Ana Giner