Teranje Božića u Grgurevcima (Video)

Nekoliko desetina konjara iz Grgurevaca i okolnih mesta okupilo se u ovom mestu kako bi uveličali stari običaj teranja Malog Božića koji se tradicionalno već šestu godinu za redom odvija u ovom mestu. Neki su učestvovali i ranije a na mladima ostaje da ovaj običaj ne padne u zaborav kažu Nemanja Tomić, konjar iz Rume i Aleksandar Brzovan, konjar iz Rume.

Organizator manifestacije jeste udruženje ljubitelja konja iz ovog mesta koje se trudi da kroz ovo druženje neguje i starinski običaj ističe Vladimir Nedeljković, predsednik Udruženja ljubitelja konja „Sersan“ iz Grgurevaca.

Podršku događaju pružilo je i udruženje žena „Višnja“ iz Grgurevaca koje sa ponosom ističe da je svake godine sve više mladih učesnika što je i cilj ovakvih manifestacija posebno na selu koje oživi bar na jedan dan kaže Ljiljana Nedeljković, predsednica udruženja žena „Višnja“.

14.januar u narodu je poznat i kao Mali Božić i proslavom ovog datuma završava se period proslave te ne čudi da se baš na ovaj datum mnogi obredi vezani za Božić ponavljaju poput teranja Božića.

Ana Giner