Galerija „Lazar Vozarević“ sinoć je bila Rusija u malom. Mnoštvo Mitrovčana došlo je da isprati otvaranje manifestacije pod nazivom „Dani ruske kulture“ koja se već treću godinu za redom organizuje od strane Istorijskog arhiva „Srem“. Program traje 10 dana a svaki posetilac za sebe može naći poneku zanimljivost.

Uz tonove ruskih pesama koje je izvodio hor „Rusinski zraci“ sinoć su otvoreni treći po redu „Dani ruske kulture“ u prepunoj galeriji „Lazar Vozarević“ u Sremskoj Mitrovici. Mnogi posetioci bili su deo ove manifestacije i prethodnih godina a neki od njih i sami imaju ruskog porekla.

3 izložbe priređene su u galeriji pa se tako može naći za svakog po nešto, od istorijskih podataka do fotografija istakao je Dejan Umetić, direktor Istorijskog Arhiva „Srem“.

Uprava za kulturu Grada Sremske Mitrovice takođe je pružila podršku ovoj desetodnevnoj manifestaciji koja je značajna i za Grad kao i za čitavu državu naglasio je Zoran Miščević, zamenik načelnika GU za obrazovanje, kulturu i sport.

Otvaranju manifestacije prisustvovao je i ruski ataše za kulturu koji je istakao da su dva naroda oduvek bila povezana kroz istoriju reči su Denisa Krugova, atašea ruske ambasade za kulturu.

Izložbe ostaju u postavci galerije tokom trajanja cele manifestacije a bogat program najavljen je za naredni period.

Ana Giner