U rumskom Kulturnom centru Brana Crnčević sinoć je održan 4. medjunarodni festival tamburaških orkestara na kome učestvuje šest ansambala iz Subotice, Rume, Osijeka i Semeljaka (Hrvatska). Festival je otvorio predsednik Skupštine Opštine Ruma Stevan Kovačević.
Pokrovitelji festivala su Opština Ruma i Pokrajinski sekretarijat za kulturu i informisanje. Organizatori su KC Brana Crnčević Ruma i Savez tamburaških društava Vojvodine.
Grand pri je pripao Subotičanima, dok je zlato otišlo u ruke Osiječana.

Ruma je sinoć bila prestonica tambure. U okviru Međuanrodnog festivala tamburaških orkestara nastupili su orkestri iz Rume, Subotice, Semeljaka i Osijeka. Pobedu su odneli Subotičani sa 98 poena.

Tradicionalno, na festivalu je nastupio i Veliki tamburaški orkestar Hrvatskog kulturno prosvetnog društva Matija Gubec.

Svaki sastav izveo je po četiri numere, a na repertoaru su se našla dela Mocarta, Čajkovskog, Prokofjeva, Davorina Jenka, Arsena Dedića ali i savremenih stvaralaca.

Značaj ovog festivala je veliki, pa mu nesebičnu podršku odim Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i informisanje, podršku daje i sama lokalna samouprava.

Organizatori festivala ove godine bili su Kulturni centar Brana Crnčević Ruma i Savez tamburaških društava Vojvodine.

Vesna Samardžija