Vežba “Paneli 2019” održana je u Sremskoj Mitrovici.  Na savskom keju demonstrirano je postavljanje mobilnih panela koji će biti dodatna zaštita za grad i stanovništvo u slučaju visokih voda. Prethodno je u Gradskoj kući odražana prezentacija od strane izvođača radova o mobilnim panelima, kako se postavljaju, kako reaguju na pristisak vode i sl.  Pokaznoj vežbi prisustvovao je i ministar u Vladi Republike Srbije zadužen za resor vodoprivrede Branislav Nedimović.

U maju 2014. godine grad je od poplava branjen tako što su se punili đzakovi peskom i postavljali duz postojeceg keja. Iz te situacije, izvučena je pouka.  Uređena je  obaloutvrda reke – rekonstrukcija keja, ali i postavljanje mobilnih panela, rekao je  Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Pokazna vežba – montaža i demontaža panela izvedena je na delu obale kod Male crkve. Tu je 2014. reka nadvisila zub nasipa, vodostaj je tada bio 864 cm voda je bila praktično na dzakovima s peskom,  toga se još sećaju Mitrovčani koji su pratili pokaznu vežbu.

Panele, ukoliko zatreba postavljaće lica obučena za taj posao, pre svega radnici vodopriverdnih preduzeća. U sistemu odbrane značajnu ulogu imaće i novoformirana Civlna zaštita, rekao je  Miroslav Jokić, načelnik Gradske uprave za infrastrukturu.

Ministar Nedimović, koji je u vreme odbrane od poplava 2014.godine bio komadant Gradskog štaba za vanredne situacije rekao je okupljenima da će u znak sećanja na ulogu koju je tada u odbrani grada imao nekadašnji direktor VP ,,Sava,, Slavko Dubljević, predložiti da rekonstruisani savski kej ponese ime po njemu – Šetalište Slavka Dubljevića.

Zaštitni paneli, ukoliko zatreba  braniće grad od hiljadugodišnjih voda.  Projekat je prvobitno bio procenjen na 1, 5 milion evra, međutim utrošeno je 1,3 miliona evra, a  radove su finasirali Vlada Srbije i Svetska banka.

U Sremskoj Mitrovici pocela pokazna vezba Paneli 2019. Sistem montiraju radnici VP Sava.
Vezbu prate i zainteresovani gradjani.
Nakon prezentacije prisutnima se obraca ministar poljoprivrede Branislav Nedimovic.

On se najpre zahvalio Slavku Dubljevicu koji je nedavno preminuo a koji je kao direktor VP Sava ucestvovao u odbrani Mitrovice 2014.

Ministar je govorio o odlukama koje su morale biti donete te godine a kako bi grad i stanovnistvo bili sacuvani

Buduce generacije, zahvaljujuci ovom projektu imace nadamo se laksi posao u odbrani od visokih voda

Nedimovic je izjavio da ce upititi Skupstini grada predlog da se kej nazove SETALISTE SLAVKA DUBLJEVICA