U četvrtak i petak protekle nedelje, najpoznatiji svetski štampani mediji preneli su vest o Prihvatilištu za pse u Sremskoj Mitrovici. Među njima su New YorkTimes, The State, Daily Mail, bugarski BTA i mnogi drugi.

Podsećamo, Prihvatilište za pse otvoreno je u Kazneno – popravnom zavodu u Sremskoj Mitrovici, najvećoj zatvorskoj jedinici u Srbiji, kao rezultat saradnje Misije OSCE u Srbiji, nemačke organizacije Help, Grada Sremska Mitrovica i Kazneno – popravnog zavoda, u septembru 2017. godine. Glavni cilj jeste da se osuđenicima omogući resocijalizacija tokom odsluženja kazne, uz druženje i rad sa psima a lokalnoj samoupravi pomogne da izmesti pse lutalice sa ulica u jedan opremljen prostor koji zadovoljava sve standarde za smeštaj i boravak pasa.

Kako pišu pomenuti svetski mediji “..osuđenicima su dani ispunjeni veselim lavežom i ljubavlju pasa…”.

Grad Sremska Mitrovica i Kazneno – popravni zavod su veoma zadovoljni saradnjom i nastaviće da unapređuju ovaj model. Trenutno je u Prihvatilištu za pse smešteno 260 pasa lutalica sa kojima rade osuđenici, ali kapacitet postoji za još toliko pasa, tako da će se u narednom periodu raditi na tome da se što više pasa smesti u objekat, u kom nisu gladni, žedni, niti im je hladno, dakle imaju sve potrebne uslove, od veterinara do ljudi koji im pružaju pažnju i ljubav. Nadamo se da će naša lokalna samouprava biti primer drugim lokalnim samouprava u Srbiji koje imaju mogućnosti, da preuzmu naš model, a mi ćemo im svakako pomoći u tome – rekao je načelnik, Miroslav Jokić.