Već duže od 20 godina, u Srbiji se 31. januara obeležava Nacionalni dan bez duvana. Ove godine, Nacionalni dan bez duvana obeležava se pod sloganom “Odrasli puše i mene guše”. Aktivnosti u sklopu obeležavanja ovog dana upozoravaju javnost na štetne efekte upotrebe duvana, kao i izlaganja duvanskom dimu. Na ovaj dan, u organizaciji Crvenog krsta i Zavoda za javno zdravlje u Sremskoj Mitrovici, održana su poučna predavanja u osnovnim i srednjim školama.

Učestalost pušenja u našoj zemlji veća je od proseka evropskog regiona, a prema poslednjim podacima, skoro 39 odsto odraslog stanovništva puši. Oko tri četvrtine punoletnih građana Srbije izloženo je duvanskom dimu, a sagorevanjem jedne cigarete oslobodi se dva litra duvanskog dima. Nikotin, ugljen-monoksid, katran su najštetnija hemijska jedinjenja, koja nalazimo u duvanskom dimu, a podatak da u svetu svake godine umire više od 7 miliona ljudi  zbog korišćenja duvana je zastrašujući. Treba znati da je duvan pretnja za svaku osobu, bez obzira na pol, starost, rasu i obrazovni nivo.

“Odrasli puše, mene guše” ovogodišnji je slogan Nacionalnog dana bez duvana, koji je obeležen i u Sremskoj Mitrovici, brojnim aktivnostima, predavanjima, testovima znanja. Ova akcija privukla je veliki broj mladih. Jedno od predavanja bilo je i u Srednjoj ekonomskoj školi.

Organizatori edukativnog i veoma posećenog predavanja, koje je namenjeno prevashodno mladima, jesu Zavod za javno zdravlje i Crveni krst Sremska Mitrovica, koji su ukazali na to da su od duvanskog dima u opasnosti i nevini pasivni pušači, odnosno deca.

Lekari ističu da ne postoje bezbedni duvanski proizvodi, niti bezbedan nivo izloženosti duvanskom dimu, te da su i pasivni pušači u riziku da obole od “pušačkih bolesti”. Ovo je ujedno i poruka svima nama sa  predavanja u Sremskoj Mitrovici, a koja glasi: “Pušenje ili zdravlje? – Odlučite sami!”