Kiša, koja je padala prethodnih dana, pogodovala je šećernoj repi. Da li je šećerna repa sa pravom nazvana kraljicom ratarskih kultura, i koliko je ove godine isplativa za proizvodnju?

Proizvođač šećerne repe iz Sremske MItrovice, Vukašin Sviračević, zadovoljan je kako je repa podnela ovaj sušni period. Od samog početka, on je na svojim parcelama primenio, na vreme, osnovnu obradu i duboko oranje, tako da su se izbegli svi nepovoljni uticaji, a repa je u sasvim dobrom stanju. Očekuje dobar prinos, a nada se prinosu, kaže, bar kao prošle godine, kada je bio više nego zadovoljan.

S obzirom na to da su na vreme i adekvetano primenjene sve agrotehničke mere, nije bilo problema sa repinom pipom, štetočinom koja napada ovu kulturu. Što se tiče otkupne cene, poljoprivrednici očekuju da bude kao i prošle godine, oko 35 evra po toni.

Iako šećerna repa na području Sremske Mitrovice ne zauzima velike površine, ipak se ona smatra veoma isplativom kulturom, koja može da donese veoma dobre proizvodne rezultate.