Deca migranti, koji borave u Srbiji, od nove školske godine trebalo bi da budu uključena u sistem osnovnoškolskog obrazovanja. Deo njih smešten je i u Prihvatnom centru u Adaševcima. Do sada je završeno anketiranje roditelja koji su zainteresovani da njihova deca pođu u školu dok čekaju nastavak puta. Kako nezvanično saznajemo, još uvek nije poznato u kojim će školama biti organizovana nastava za decu migrante.

Većina dece migranata, koja sa svojim roditeljima borave u Prihvatnom centru u Adaševcima, raduju se mogućem povratku u školske klupe. Kažu, nedostaje im druženje sa vršnjacima kakvog se sećaju, pre nego što su napustili svoje domove.

Želje roditelja se u ovom slučaju poklapaju sa detetovim željama, bez obzira na planove za dalje koji ne uključuju ostanak u Srbiji.

Anketa, sprovedena među roditeljima dece školskog uzrasta u Prihvatnom centru u Adaševcima, pokazala je veliku zainteresovanost za polazak u školu.

Dok ne dođe moment polaska u školu, deca migranti u Prihvatnom centru kroz neformalno obrazovanje naučili su i poneku srpsku reč.

Za sada nam je jedino iz OŠ “Vuk Karadžić” u Adaševcima potvrđeno da su primili zahtev za uključivanje šestoro dece migranata, državljana Iraka, u osnovnoškolski sistem. Zahtev je stigao od Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila, a škola će, kako kažu, postupiti u skladu sa uputstvom Ministarstva prosvete za uključivanje migranata u obrazovni sistem.